Sokféle anyagot használunk. Többféle bőrt, de kedveljük a különféle vásznakat is! Minden alapanyagnak rendelkezik jó és kevésbé előnyös jellemzőkkel. Termékeinket úgy tervezzük, hogy ezeket az anyagtulajdonságokat figyelembe vesszük, végiggondoljuk, hogy a felhasználás során milyen hatásokkal fog találkozni, és ennek a kihívásnak meg tud-e felelni.

A bőröket több szempont szerint szokás csoportosítani: felület jellege, kikészítés típusa, cserzés módja szerint. Anélkül, hogy a részletekben elvesznénk, kicsit bővebben bemutatnánk néhány, a termékeink szempontjából fontos csoportot.

Fedett bőrök

A bőr legfelső rétegére egy fedőréteg kerül. Ez a fedőréteg lehet nagyon változatos: matt vagy fényes, sima vagy nyomott mintázatú.
Ezzel az anyag némileg elveszíti természetes bőrszerűségét: pórusai elzáródnak, nem lélegeznek szabadon, tapintása is „kevésbé bőrszerű”, mint a fedetlen bőré.
Természetesen ennek az eljárásnak is megvannak a maga előnyei. A jó minőségű fedett bőr kopásálló, kiválóan ellenáll a karcolásoknak, víznek és egyéb szennyeződéseknek. Kevesebb ápolást igényelnek, mint a fedetlen bőrök. Kevésbé öregszenek, hiszen nem az anyag, csupán a bevonat használódik, így nem alakulnak ki azok a finom elszíneződések, gyűrődések, amelyek a jellegzetes patinát adnák.

Fedetlen bőrök

Az egészen kiváló nyersbőröket készítik ki ilyen módon. A kikészítés (festés, zsírozás) során nem kap fedőréteget, így a feldolgozást követően is tulajdonképpen egy élő anyag. A pórusok nyitottak, ezáltal jó légáteresztő. Felülete nem teljesen homogén, látszódnak rajta a természetes gyűrődések, esetenként karcok, tüske vagy csípésnyomok.

A fedetlen bőrből készült termékek is kiemelkedően tartósak, megfelelő ápolás mellett nem repednek vagy szakadnak, ugyanakkor felületük valamelyest elszíneződik, gyűrődik, patinásodik.

Növényi cserzésű bőrök

A fedetlen bőrök egy részét növényi cserzéssel készítik ki. Ez egy viszonylag lassú eljárás természetes cserzőanyagokkal történik, felület jellegzetesen bőr tapintású és illatú. Az általunk használt természetes növényi cserzésű bőrök, tartósak és idővel nemesednek. A bőr a használat során egyre puhább melegebb karaktert ölt, színe mélyül és minden karcolás jelzi milyen utat jár be melletted.

Nappa

Szín oldalán kikészített, csiszolatlan bőr. Csak a legkiválóbb, sérülésektől mentes bőrt készítik ki nappának. Felületén jellegzetes barkamintázat látható. Tapintásuk textilszerűen lágy, nagyon puha fogásúak.

Nubuk

Szín oldalán kikészített bőr, aminek felületét csiszolják, így azon apró bolyhok keletkeznek. A felület kialakítása a karc-, és kopásállóságot növeli.

Velúr

Vastag bőrök hasításával vagy a bőr húsoldalának csiszolásával állítják elő.

Minőség szerinti besorolás

Számtalan jelölés, megfogalmazás található általában véve a sorozat gyártott bőrtermékeken, amik az anyagminőségét hivatottak jelezni. Sok gyártó csak annyit ír, hogy „bőr”, vagy „100% bőr”, vagy „genuine leather”, ez azonban keveset árul el a bőr minőségéről.

Szerkezeti felépítését, a bőr kötöttségét tekintve az alábbi négy fő csoportba sorolhatók a táskákhoz és kiegészítőkhöz használt bőrök.

Teljes értékű bőr (full-grain leahter)

A legjobb minőségű, színoldalon kikészített bőr, melyen az állat fajtájára jellemző barkarajzolat jól felismerhető. Drága, de tartós alapanyag.

Mi táskák alkatrészeként vagy pénztárcák, övek alapanyagaként használunk ilyen alapanyagot.

Korrigált barkájú bőr (top-grain leather)

Színoldalon kikészített bőr, melynek hibás barkaoldalát csiszolással és fedőfestéssel korrigálják.
Nagy divatházak táska kínálatának többségétől kezdve a középkategóriás termékekig bezárólag rengeteg termék alapanyaga. Mi is főként táskákhoz használjuk.

Genuine leather

Hibásan valódi bőrnek szokták fordítani. Az egyébként jó minőségű bőrt hasítása után keletkezik egy tömött rostokból álló, de vékonyabb teljes értékű bőr és egy lazább rostú, kevésbé tartós bőr. Utóbbinak egyik oldalát festik, fedik, esetleg nyomják is. Az eredmény egy kevésbé tartós, relatíve olcsó alapanyag. Belépő szintű termékek készülnek belőle.

Nem használunk ilyen anyagot!

Préselt bőr (bonded leather)

A bőrgyártás során visszamaradt anyagokat egyenletesre darálják, összekeverik ragasztó anyagokkal, végül préselik. Gyakran olcsó övek alapanyaga, de a bőrkötésű könyvek gyártásánál is használják.

Nem használunk ilyen anyagot!